Lege stoel in de praktijk Gezonde Mooie Tanden Breda

Het maken van een nieuwe prothese

Een nieuwe prothese wordt in een aantal verschillende stappen gemaakt:

Stap 1: Beginafdruk oftewel eerste afdruk

De eerste stap is het maken van een afdruk van de boven- en onderkaak. Ook als u alleen een nieuwe boven- of onderprothese nodig heeft. Dit is om de stand van de onder- en boventanden goed op elkaar te laten aansluiten. De afdruk wordt genomen met behulp van een lepel met een pasta erin. Deze pasta heeft gemiddeld twee minuten nodig om uit te harden. Het is voor de afdruk van belang dat u zo min mogelijk met uw kaken beweegt. Sommige patiënten vinden het onprettig. Dat snappen we heel goed, de pasta is dik en vult de gehele mond. Maar omdat dit de basis is voor de nieuwe prothese is, is het van belang dat deze zo goed mogelijk aansluit. Na minimaal een week kan de volgende stap uitgevoerd worden.

Stap 2: Individuele lepel

In het laboratorium zijn van de beginafdrukken gipsmodellen gemaakt. De behandelaar laat u weer happen in een lepel met pasta. Deze afdrukken worden uitgegoten tot het eerste definitieve model. De basis van uw prothese ligt nu vast. Na minimaal een week kan de derde stap worden uitgevoerd.

Stap 3: Beetbepaling

Uw prothese wordt nu in was gemaakt, nog zonder tanden en kiezen. Met deze afspraak bepaalt de behandelaar de hoogte en vulling van de prothese. Na minimaal twee weken kan de vierde stap worden uitgevoerd.

Stap 4: Passen in was

Bij deze afspraak heeft uw nieuwe prothese ook tanden en kiezen. De behandelaar kijkt samen met u naar:

  • De stand van de tanden
  • De vulling van lippen en kaken
  • De hoogte van het gebit
  • Of de kiezen goed op elkaar komen
  • De vorm van de tanden
  • De kleur van de tanden

Dit is het laatste moment waarop we nog veranderingen kunnen aanbrengen. Na minimaal 2 weken kunnen we de vijfde stap uitvoeren.

Stap 5: Plaatsing van de nieuwe prothese

In het laboratorium is de zachte wasprothese van stap 4 omgevormd tot de defintieve kunststof prothese. Deze wordt geplaatst en gecontroleerd door de behandelaar.

Nazorg

Wanneer u de nieuwe prothese een paar dagen draagt kan het zijn dat er op een of enkele plaatsen een pijnlijk blaartje ontstaat. U kunt dit vergelijken met het dragen van nieuwe schoenen. U kunt dan contact op nemen met onze praktijk om een afspraak te maken met de behandelaar die de drukplekjes zal verhelpen. Deze drukplekjes kunnen het best verholpen worden als u voorafgaand aan het de controlebezoek de prothese minimaal 24 uur lang draagt.


Veel gestelde vragen:

Waarom voelt mijn nieuwe prothese anders aan dan de oude?

Het nieuwe kunstgebit heeft een afwijkende vorm t.o.v. het oude. Ook de tanden en kiezen raken elkaar op een andere manier. In het begin is dit wennen en kan zelfs leiden tot ongemak. U kunt last hebben van pijn bij het kauwen, moeilijk of anders praten, slissen en/of gevoeligheid aan kaakspieren krijgen.

Het dragen van mijn nieuwe kunstgebit is pijnlijk, hoort dit?

Een nieuwe prothese kan in het begin pijn veroorzaken. Toen onze behandelaar de prothese plaatste zat het prima, maar na verloop van tijd kreeg u pijn en voelde het strakker aan uw kaken. Dat kan gebeuren. Slijp of vijl nooit zelf aan uw prothese. Dit kan ten koste gaan van de pasvorm en de garantie op nazorg. Neem contact op met de praktijk. Wij maken voor u een afspraak bij de behandelaar.

Mag ik vast voedsel eten met een nieuwe prothese?

De belangrijkste functie van een kunstgebit is kauwen. Met een nieuw gebit kan het onwennig aanvoelen en zult u mogelijk voorzichtig zijn. Het is niet nodig om vloeibaar te eten, u mag alles proberen. Als u last heeft met eten kunt u de eerste dagen zacht voedsel nemen. Probeer wel zo snel mogelijk uw oude eetpatroon op te pakken.

Hoe lang kan ik met mijn nieuwe prothese doen?

Uw kaak verandert heel langzaam van vorm. Uw verzekeraar vergoedt daarom om de 5 jaar een nieuwe prothese. Dit is de gemiddelde tijd waarna u uw prothese zou moeten vernieuwen. Blijft u de prothese

te lang dragen dan wordt uw vermogen om aan een nieuwe prothese te wennen kleiner.

Ik heb een nieuwe prothese, moet ik dan nog op controle komen bij mijn tandarts?

Ja, uw tandarts kijkt niet alleen naar de juiste pasvorm van uw gebit maar ook naar uw totale mondgezondheid. Wij raden u daarom aan om de halfjaarlijkse of jaarlijkse controles aan te blijven houden.