Close up behandeling
Kind die tanden poest preventie

Preventie

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan te leren hun tanden op een goede manier te poetsen en regelmatig de tandarts te bezoeken. Neem uw kind daarom vanaf twee jaar voor de eerste keer mee naar de tandarts voor controle. Dat kan bijvoorbeeld als u zelf voor een controlebezoek gaat. Uw kind kan bij het allereerste bezoek wat rondkijken in de praktijk. Zo raakt het vertrouwd met de omgeving en met de medewerkers.

Regelmatig bezoek is belangrijk

Voor schoolgaande kinderen is het belangrijk om dit regelmatige bezoekritme vast te houden. De eetpatronen en voeding van de jongeren zijn de afgelopen decennia fors veranderd met veel voorkomende problemen zoals cariës, ontstoken tandvlees (oorzaak van loszittende tanden en afname kaakbot) en tanderosie (oorzaak van pijn bij eten en drinken). Ook als kinderen een beugel hebben. De orthodontist kijkt alleen naar de beugel en niet naar mogelijke problemen met het gebit.

Door een goede samenwerking tussen kind en tandarts, kunnen veel problemen en pijnklachten voorkomen worden. En verder zorg je samen voor een fris en mooi gebit, wat zeker op die leeftijd belangrijk is voor het zelfvertrouwen.

Kindvriendelijke tandartsen en mondhygiënisten

De kindvriendelijke tandartsen en mondhygiënisten van Gezonde Mooie Tanden helpen uw kinderen graag. Ook als uw kind bang is voor de tandarts of als ze wat ouder worden en niet zoveel zin meer hebben om naar de tandarts te gaan. Zij krijgen een vaste tandarts, die ze in de loop van de jaren leren kennen en vertrouwen. Veel aandacht is er voor mondhygiëne en de kwaliteit van het poetsen: we controleren de aanwezige tandplaque en helpen ze met poetsinstructies.

Tot 18 jaar vergoed door basisverzekering

Anders dan bij volwassenen worden de meeste tandartskosten voor kinderen tot de leeftijd van 18 jaar in principe vergoed door de zorgverzekering. Voor deze kosten geldt geen eigen risico. Dit geldt ook voor de kosten van een bezoek aan de preventieassistente. Niet alle ouders zijn ervan op de hoogte dat de preventiebehandeling wordt vergoed.

Tandartskosten die voor kinderen tot 18 jaar uit de basisverzekering worden vergoed:

 • Tweemaal per jaar controle (periodiek preventief tandheelkundig onderzoek), op indicatie vaker.
 • Incidenteel consult.
 • Fluoridebehandeling. Maximaal tweemaal per jaar, op indicatie vaker.
 • Sealen.
 • Verwijderen van tandsteen (M-codes).
 • Röntgenfoto's, met uitzondering van röntfoto's welke nodig zijn voor orthodontie (let op, voor een OPG (grote overzichtsfoto) moet in sommige gevallen een machtingsaanvraag worden ingediend).

  Wilt u uw kind inschrijven bij Gezonde Mooie Tanden? Dat kan via de volgende link:

  Inschrijven

  Niet iedereen kan met zijn ouders naar de tandarts

  Niet iedereen kan met zijn ouders mee naar tandarts. En omdat wij het belangrijk vinden, dat alle jongeren tandheelkundige zorg kunnen krijgen, bieden wij scholen een haal & breng service aan voor jongeren (groepen) die daaraan deel willen nemen. Bent u als ouder of school geïnteresseerd? Bel 076 5710011 of mail ons op info@gezondemooietanden.nl.